logo

•• Tri stupne označovania v Politike kvality EÚ ••

EÚ v rámci svojej politiky kvality akceptuje, chráni, podporuje, registruje a kontroluje výrobky rozdelené do troch kategórií označených ako:

  • Chránené označenie pôvodu (CHOP)
  • Chránené zemepisné označenie (CHZO)
  • Zaručená tradičná špecialita (ZTŠ)


Výrobky spojené s územím:

Chránené označenie pôvodu (CHOP) majú osvedčené charakteristiky vyplývajúce výlučne zo sféry a schopnosti výrobcov v regióne výroby, s ktorým sú spojené. Pri výrobkoch CHOP  sa preto všetky štádia výroby
potravín musia vykonávať v príslušnej oblasti.

Chránené označenie pôvodu (CHOP) znamená
názov regiónu, osobitého miesta alebo krajiny,
ktorý sa používa na opis poľnohospodárskeho alebo potravinárskeho výrobku:

  • S pôvodom v danom regióne, osobitnom mieste alebo krajine, a
  • Vyznačujúci sa vlastnosťou alebo charakteristikami, ktoré sú v podstate alebo výlučne spôsobené konkrétnym zemepisným prostredím s jeho vrodenými prírodnými alebo ľudskými faktormi, a
  • Ktorého výroby, spracovanie a príprava sa uskutočňuje v určenej zemepisnej oblasti.  

 

Chránené zemepisné označenie (CHZO) majú osobitné charakteristiky alebo povesť, ktoré ich spájajú s danou oblasťou a najmenej jedno štádium ich výrobného procesu sa musí vykonávať v danej oblasti, zatiaľ čo suroviny použité v ich výrobe môžu pochádzať z iného regiónu.

Chránené zemepisné označenie (CHZO) znamená názov regiónu, osobitného miesta alebo, vo výnimočných prípadoch, krajiny, ktorý sa používa na opis poľnohospodárskeho výrobku alebo potravinárskeho výrobku (zemepisná súvislosť je užšia pre CHOP než pre CHZO):

  • S pôvodom v danom regióne, osobitnom mieste alebo krajine, a
  • Ktorý sa vyznačuje osobitnou vlastnosťou alebo povesťou, alebo inými charakteristikami, ktoré možno pripísať danému zemepisnému pôvodu, a
  • Ktorého výroba alebo spracovanie, alebo príprava sa uskutočňuje v určitej zemepisnej oblasti.

Registrované slovenské poľnohospodárske výrobky a potraviny v systéme Politika kvality EÚ ako CHZO:

  1. Skalický trdelník, Nariadenie komisie (ES) č. 1485/2007, Uverejnenie žiadosti
  2.  Slovenská bryndza, Nariadenie komisie (ES) č. 676/2008, Uverejnenie žiadosti
  3. Slovenská parenica, Nariadenie komisie (ES) č. 656/2008, Uverejnenie žiadosti
  4. Slovenský oštiepok, Nariadenie komisie (ES) č. 943/2008, Uverejnenie žiadosti
  5. Tekovský salámový syr, Vykonávacie nariadenie komisie (ES) č. 239/2011, Uverejnenie žiadosti
  6. Zázrivský korbáčik, Vykonávacie nariadenie komisie (ES) č. 238/2011, Uverejnenie žiadosti
  7. Oravský korbáčik, Vykonávacie nariadenie komisie (ES) č. 243/2011, Uverejnenie žiadosti
  8. Zázrivské vojky, Vykonávacie nariadenie komisie (EÚ) č. 963/2014, Uverejnenie žiadosti
  9. Klenovecký syrec, Vykonávacie nariadenie komisie (EÚ) 2015/37, Uverejnenie žiadosti
  10. Levický slad, Vykonávacie nariadenie komisie (EÚ) 2016/658, Uverejnenie žiadosti

 

Výrobky spojené  s konkrétnym výrobným postupom:

Zaručená tradičná špecialita (ZTŠ) sa používa pre výrobky so špecifickým charakterom, ktoré buď obsahujú tradičné prísady, alebo sa vyrábajú tradičnými postupmi.

Zaručene tradičná špecialita musí byť vyrobená z tradičných surovín, musí mať tradičné zloženie, spôsob výroby, či spracovanie. Toto označenie sa teda nevzťahuje na pôvod, ale vyzdvihuje tradičný charakter výrobku, jeho zloženia či spôsobu jeho výroby.

Pod „špecifickým charakterom“ sa myslí taký tradičný súbor vlastností, ktorými sa táto špecialita zreteľne odlišuje od podobných výrobkov či potravín rovnakej kategorie. „Tradičný“ je len taký výrobok, ktorého používanie na trhu jednotnom trhu EÚ bolo preukázané a doložené počas minimálne takého dlhého obdobia, ktoré možno považovať za jednu ľudskú generáciu (aspoň 25 rokov).

Registrované slovenské poľnohospodárske výrobky a potraviny v systéme Politika kvality EÚ ako ZTŠ:

  1. Ovčí hrudkový syr – salašnícky (27.1.2010),  Nariadenie komisie (ES) č. 984/2010, Uverejnenie žiadosti 
  2. Ovčí salašnícky údený syr (16.12.2009), Nariadenie komisie (ES) č. 930/2010, Uverejnenie žiadosti
  3. Lovecký salám/Lovecká saláma (16.4.2010), Nariadenie komisie (ES) č. 160/2011, Uverejnenie žiadosti
  4. Liptovská saláma/Liptovský salám (22.4.2010), Nariadenie komisie (ES) č. 161/2011, Uverejnenie žiadosti
  5. Tradičné špekačky (14.4.2010), Nariadenie komisie (ES) č. 158/2011, Uverejnenie žiadosti
  6. Spišské párky (15.4.2010), Nariadenie komisie (ES) č. 159/2011, Uverejnenie žiadosti
  7. Bratislavský rožok/Pressburger Kipfel/Pozsonyi kifli (30.9.2011), Nariadenie Komisie (ES) č. 729/2012, Uverejnenie žiadosti

 

Zdroje a linky:

http://www.euroinfo.gov.sk/politika-kvality-europskej-unie/
http://ec.europa.eu/agriculture/quality/index_en.htm
http://www.mpsr.sk/politikakvality/index.php?go=1
http://www.vup.sk/index.php?mainID=1&navID=44

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...